Personal tools

Views

Et dobbelt banksystem

geschrieben von am

På grund af lovbestemmelser må – kreditvirksomhed kun udføres af banker (forretningsbanker) og – værdipapirvirksomhed kun af specialiserede virksomheder (investeringsbanker, mæglerbanker). Universalbanker (institutioner, der driver alle finansielle forretninger) er forbudt. – I USA blev dette indført i 1931 (Glass-Steagall Act), først gradvist fra 1990 og frem og derefter næsten helt afskaffet i 2000. – I USA førte adskillelsen til, at store universalbanker (især fra Tyskland og Schweiz) kun i begrænset omfang kunne operere som konkurrenter på det amerikanske marked. – I diskussionen om årsagerne til subprime-krisen i 2007 og den efterfølgende finanskrise anbefalede mange eksperter en generel og verdensomspændende tilbagevenden til det separate banksystem. På denne måde bør det gøres vanskeligere for kundernes indskud at blive udsat for risiko i forbindelse med risikable transaktioner. – Disse forslag anerkender imidlertid ikke virkeligheden. I vores tid er investeringsbanker og forretningsbanker indbyrdes forbundet på mange måder. Sammenbruddet af investeringsbanken Lehmann Brothers i midten af september 2008 gjorde dette tydeligt. Der opstod en dominoeffekt, som rystede banker over hele verden, der var indbyrdes forbundne med hinandens forretninger. – Med loven om risikoskærm fulgte den tyske lovgiver imidlertid grundlæggende de tilsvarende anbefalinger, der foreskriver en juridisk og organisatorisk adskillelse af risikable finansielle transaktioner fra institutternes indlånsvirksomhed. Formålet er at forhindre, at tabsgivende finansielle transaktioner skal bæres af indskyderne. – Se specialiseret banksystem, Glass-Steagall Act, Lehman-konkurs. – Jf. BaFin’s årsberetning 2013, s. 78 (forklarende præsentation af de nye lovkrav).

Bemærk: Den finansielle encyklopædi er beskyttet af ophavsretten og må kun anvendes til private formål uden udtrykkeligt samtykke!
Universitetsprofessor Dr. Gerhard Merk, Dipl.rer.pol., Dipl.rer.oec.
Professor Dr. Eckehard Krah, Dipl.rer.pol.
E-mailadresse: info@ekrah.com
https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Ernst_Merk
https://www.jung-stilling-gesellschaft.de/merk/
https://www.gerhardmerk.de/

tags :


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht..

(erforderlich)


Sie können diese verwenden HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..