Personal tools

Views

Hisse [ABD

geschrieben von am

hisse senedi] balonu: Bir şirketin (veya borsada işlem gören tüm şirketlerin) hisse fiyatının, temel ekonomik veriler (varlıklar, karlar, piyasadaki konum, gelecekteki satış beklentileri gibi „temeller“) temelinde neredeyse hiç haklı gösterilemeyecek bir seviyeye yükselmesi. – Araştırmalar, bu tür balonların – rasyonel olarak ve çoğunlukla zor açıklanabilir – hemen fark edilemediğini açıkça göstermiştir. En iyi ihtimalle, (ABD’de olduğu gibi bunun mümkün olduğu yerlerde) kredi ile finanse edilen hisse alımları için asgari marj oranlarının uygun şekilde yükseltilmesiyle kontrol altına alınabilirler. Ancak merkez bankası spekülatif hisse alımlarını engellemek için faiz oranlarını genel olarak yükseltecek olursa, ekonominin sermaye stokunu iyileştirecek veya genişletecek yatırımlar da daha pahalı hale gelecektir. Bu durum er ya da geç şirketlerin rekabet gücünü etkileyecek ve üretim, ihracat ve istihdam üzerinde geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilecektir. – Balon patladığında, bankalar genellikle kötü borçlarla baş başa kalırlar çünkü birçok kredi şişirilmiş fiyatlardaki varlıklarla teminat altına alınmıştır. Sonuç olarak, bankalar yeni krediler verme konusunda çok isteksiz olacaktır; böyle bir durumda yeni teknik ilerleme bile ancak sınırlı ölçüde finanse edilebilir. – IMF hesaplamalarına göre, hisse senedi fiyatlarındaki düşüşler ortalama iki buçuk yıl sürmekte ve gayri safi yurtiçi hasılada yüzde dörtlük bir kayba yol açmaktadır. Finans tarihi, bir borsa balonunun ortaya çıkmasından patlamasına kadar geçen sürenin beş ila on yıl arasında olduğunu öğretmektedir. – Bkz. hisse senedi, girdap, balon, balon, spekülatif, borsa ateşi, borsa fiyatı, boom-bust döngüsü, çöküş, deflasyon, kötü, dotcom balonu, kumar etkisi, geri görüş, tepe fiyatı, konut balonu, Jackson Hole konsensüsü, miyopi, Martin prensibi, piyasa anlayışı, merkez bankacılığı, sütçü boğa piyasası, Mississippi taklası, sıfır faiz oranı, kitlesel satış, panik satış, Poseidon balonu, refah, geri besleme döngüsü, spekülatif balon, subprime krizi, free rider, lale çöküşü, aşırı maruz kalma, taşkınlık, mantıksız, varlık balonu varlık etkisi, güven hipertrofisi, faiz oranı farkı, faiz oranı, düşük tutuldu. – Bkz. Kasım 2010 tarihli ECB Aylık Bülteni, s. 75 vd. (ders kitabı sunumu; genel bakışlar).

Dikkat: Finansal ansiklopedi telif hakkı ile korunmaktadır ve açık izin olmadan sadece özel amaçlar için kullanılabilir!
Üniversite Profesörü Dr. Gerhard Merk, Dipl.rer.pol., Dipl.rer.oec.
Profesör Dr. Eckehard Krah, Dipl.rer.pol.
E-posta adresi: info@ekrah.com
https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Ernst_Merk
https://www.jung-stilling-gesellschaft.de/merk/
https://www.gerhardmerk.de/

tags :


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht..

(erforderlich)


Sie können diese verwenden HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..